Het klooster van de Fraters van Utrecht


Het klooster van de Fraters van Utrecht

Regelmatig organiseert Gilde Zeist een bezoek aan het klooster van de Fraters van Utrecht. De Congregatie werd gesticht in Utrecht (1873), vandaar de naam van het klooster. Het 'nieuwe' klooster ligt op de grens tussen Zeist en De Bilt. We worden altijd zeer gastvrij ontvangen door de Fraters. Tijdens het bezoek wordt verteld over het werk van de Fraters en worden we rondgeleid door het klooster. De kapel is een schoonheid, de binnentuin straalt de rust van het klooster uit, de begraafplaats is de eenvoud zelve, maar voor alle fraters is de plaats reeds voorbereid. Een interessante rondleiding. Hieronder een aantal foto's van een bezoek.

De ontstaansgeschiedenis van de Congregatie 'Fraters van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart' werd toegelicht. De Fraters zijn in 2005 vanuit het St. Gregoriushuis in Utrecht naar Zeist gekomen. Er wonen nu 45 Fraters in het klooster, allen reeds gepensioneerd.

 

Rond de binnentuin ligt een ruime gang met daaraan de kamers van de Fraters. Er is ook ruimte en tijd om een spelletje biljart te doen.

 

De bezoekers worden gastvrij uitgenodigd om koffie te drinken met de Fraters, dat levert mooie verhalen op. Sommige Fraters zijn al op
12-jarige leeftijd bij de Congregatie gekomen. De Congregatie heeft zich altijd gericht op onderwijs. Tijdens hun werkzame leven zijn de Fraters bijvoorbeeld leraar geweest op een basisschool, kweekschool of een technische school.

 

In het klooster is een zeer fraaie kapel aanwezig. Iedere zondag wordt daar een dienst gehouden die ook toegankelijk is voor mensen van buiten het klooster.

 

De Frater vertelt over de symboliek van het Tabernakel.

 

De prachtige architectuur en inrichting van de nieuwe woonvleugel van het klooster.

 

Het park rond het klooster.

 

De begraafplaats van de Congregatie. Hier liggen alle Fraters begraven die verbonden zijn geweest aan de Congregatie. Alle graven zijn identiek met een kruis en een kleine steen met data, de geboortenaam en de naam binnen de Congregatie.